Katharisme

Er zijn nog vele sporen die teruggaan naar de tijd van de Katharen, waaronder de Katharen burchten van Montsegur, Montaillou, Carcasonne en het kasteel in Foix. (Het boek Montaillou is vertaald in het Nederlands).

De talkmijn in Luzenac
behoort tot één van de grootste dagbouwmijnen in de wereld.

Kristalgrot van l'Aguzou

Wordt u gefascineerd door kristallen en andere bijzondere formaties, dan is de grot van L'Aguzou absoluut een must. Deze kristalgrot, totaal niet aangetast en aangepast, behoort tot de mooiste van de Pyreneeën.

 

Grotte De lombrives

De grootste grot van de Europese gemeenschap, bestaat uit een wijds onderaards universum en bezit de rijkste stollingen in het hart van de lange galerijen met een feeëriek aspect.

 

Rivière souterraine de Labouiche

een hoogst ongewone cruise: 60m. onder de aarde, comfortabel in een bootje, volgt men de onderaardse rivier over bijna 1,5 km, van zalen naar galerijen verfraaid door een veelheid aan stollingen en meren.

Het Prehistorische park

in Tarascon biedt veel achtergrond informatie over de prehistorische vondsten in deze regio. Een thema park, geschikt voor het hele gezin.

 

Prehistorische grotten

 

Niaux - In de Ariege bevinden zich vele prehistorische grotten.

De bekendste is de grotte de Niaux met wandschilderingen van bizons, welke dateren van 10500 jaar voor Christus en bekend om zijn Magdaléniese grotschilderingen, 12 000 jaar oud

 

la Vache - ontdek de leefomgeving van de eerste bergbewoners aan het einde van de ijstijd (12000 tot 15 000 jaar). Salle Monique bekent om zijn collectie botten, gegraveerde voorwerpen, Magdaléense periode

 

Bédeilhac – Deze gigantische grot was heiligdom, woning, begraafplaats voor de mens gedurende meer dan 10 000 jaar. De in de klei geboetseerde reliëf lagen van de grot zijn, heden ten dage, de enig bekende van de prehistorie.

 

Mas dé Azil – doorgang middels een weg die langs de rivier de Arize loopt, diende zij als toevluchtsoord voor de dieren (neushoorn, beer, mammout …..) en voor de mens ( van Magdaléne tot Hugenoot). Presentatie van een klank- en lichtspel met taferelen over het leven van de rendierjagers.

 

Vlindertuin
In de buurt van Lavelanet vinden we een mooie vlindertuin.

Train jaune

Vanuit Latour-de-Carol vertrekt een toeristisch bergtreintje door de gorge de la Têt naar Villefranche, een oud nog intact vestingstadje. ·

 

Wijn
Ascou la Forge grenst aan het departement de Aude, waar u vele Caves vindt die u in de gelegenheid stellen om de lokale wijnen te proeven.

Museums
Een aantal interessante musea's zijn: Les Forges de Pyrene - deze geeft een historisch overzicht over het ambacht van de smederijen, Maison de la Chasse - jacht museum, Musée des dinosaurus, Ruimtevaart museum.

Wolvenpark
In Orlu vindt u een wolvenpark met vijf soorten wolven in een natuurlijke omgeving.

Andorra
Het prinsdom Andorra bevindt zich op 45 minuten rijden van de camping.

Zonneoven
De grootste zonneovens van de wereld in Font-Romeu

Markten
De vele gezellige markten in Ax-les-Thermes, Foix en Mirepoix

Ax-les-Thermes
Beneden in het dal ligt het toeristische plaatsje Ax-les-Thermes, bekend om de vele warmwaterbronnen, gezellige straatjes en terrassen. In Ax vindt men ook tennisbanen, zwembad, casino, discotheek, sauna, jaccuzi,  en vele goede restaurants. Er wordt altijd veel georganiseerd voor de toeristen. Er is buiten het seizoen 2 x per week een regionale markt en in juli en augustus 3x per week een markt.

Katharisme

Er zijn nog vele sporen die teruggaan naar de tijd van de Katharen, waaronder de Katharen burchten van Montsegur, Montaillou, Carcasonne en het kasteel in Foix. (Het boek Montaillou is vertaald in het Nederlands).